Suomen Satamat kannattaa valtakunnallisesti toimivan Lupa- ja valvontaviraston perustamista

Piia Karjalainen (piia.karjalainen a suomensatamat.fi), 2.9.2024

Suomen Satamat ry.:n lausunto koskien luonnosta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi eräiden ympäristöasioiden käsittelystä Lupa- ja valvontavirastossa sekä eräiksi muiksi siihen liittyviksi laeiksi

Suomen Satamat ry kannattaa valtakunnallisesti toimivan Lupa- ja valvontaviraston perustamista sekä käynnissä olevaa uudistusta ympäristöllisten lupien yhden luukun sähköistä menettelyistä.   

Valtakunnallisessa virastossa ja digitalisaatiota hyödyntävässä menettelyssä on edellytykset koota yhteen tarvittavaa osaamista ja kehittää sitä sekä luvituksessa että valvonnassa nykyisen alueellisen luvituksen ja valvonnan sijaan. Sen myötä on mahdollista yhdenmukaistaa eri puolilla maata toimivien satamien ympäristölupia ja niiden valvontaa, mikä on erittäin tärkeää satamien kilpailuedellytysten yhdenmukaisuuden kannalta. 

Asiakaslähtöisyys on uuden lupaprosessin keskeinen arvo. Suomen Satamat näkee sille useita ulottuvuuksia. Lupaprosessin ennakoitavuutta voi luonnehtia asiakkaalle suoraan ja välillisesti tärkeimmäksi. Asiakkaan hankkeen tarvitseman luvituskokonaisuuden sisällön ja laajuuden kartoittaminen alkuvaiheessa on onnistuessaan niin kattava, että loppuosa luvituksesta sujuu ilman lisäselvitystarpeita, viranomaisen tekemä aika-arvio pitää paikkansa ja päätöksestä ei tehdä valituksia. Hyvä ennakointi säästää työtä, aikaa ja rahaa ja tukee merkittävästi investointien valmistelua.  

Asiakaslähtöisyyttä on myös ajallinen katkeamattomuus. Valtakunnallisessa virastossa henkilöresurssit voidaan järjestää siten, että kunkin hankkeen luvitus voi edetä tauotta ympäri vuoden. Myös sähköinen lupaprosessi tarjoaa mahdollisuuksia automaatioon ja muuhun koko prosessin tehostamiseen.  

Valtakunnallisen lupa- ja valvontaviraston verkostomaisuus tukee mahdollisuutta toteuttaa asiaosaamisen keskittymiä sen sisällä. Satamatoiminnan ja -toimijoiden monimuotoisuus sekä hyvin erilaiset sijainnit yhdyskuntarakenteessa tuovat monenlaisen osaamisen kysynnän sekä luvitukseen että valvontaan.  

Suomen Satamat pitää tärkeänä, että uudistuksen myötä uusi virasto muodostaa sen puitteissa lisää eri toimialojen osaamistiimejä tai -verkostoja, jotka varmistavat riittävän laaja-alaisen oikeudellisen, teknisen ja luonnontieteellisen asiantuntemuksen.  

Lisäksi Suomen Satamat toi lausunnossaan esille huoltovarmuuden ja luvituksen yhteensovittamisen teemoja. Satamatoimialalla on havaittu toimintaan liittyvissä ympäristöluvissa kehityskulku, joka tekee luvituksesta kaikille osapuolille monimutkaista, hidasta ja kallista. Toiminnan lupaehdot ovat tavoiteperusteisuuden sijaan muuttuneet yhä yksityiskohtaisemmiksi menettelyjen ja järjestelyjen sääntelyksi. Se sitoo määrättyyn ratkaisuun sen sijaan, satamayhtiö ja toiminnanharjoittajat voisivat etsiä sopivat ratkaisut liikennevolyymien tai tavaralaatujen vaihtelun pohjalta, noudattaen toiminnallisen ympäristöluvan asettamia reunaehtoja ja raja-arvoja maahan, veteen ja ilmaan meneville päästöille. Satamaympäristö toimii ja muuttuu dynaamisesti, mutta lupien muuttaminen on hidasta, kun taas yhteiskunnan sekä asiakkaiden liiketoiminnan kuljetustarpeet voivat muuttua hyvin nopeasti. Myös huoltovarmuusnäkökohtien takia on perusteltua, että ympäristöluvituksessa pystytään vastaamaan nopeasti myös äkillisiin muutoksiin kuljetusreiteissä. 

30.8.2024 Kirsti Tarnanen-Sariola

Koko lausuntomme löytyy lausuntopalvelusta